Mijn inbreng in het gemeentebestuur

Legislatuur 2013 – 2016

Tussen 2013 en 2016 was ik verantwoordelijk voor lokale economie, landbouw, en jeugd en gezin. In deze periode werd hard gewerkt aan verbetering binnen deze domeinen, met mijn sterke dossierkennis en hoge aanwezigheid in het gemeentehuis als kenmerkende factoren.

Mijn missie was om lokale economie en landbouw hoger op de agenda te zetten. Voor landbouw leidde dit tot de oprichting van een landbouwraad, waar drie keer per jaar informatie wordt uitgewisseld, problemen besproken, en adviezen aan het schepencollege worden gegeven.

Binnen lokale economie realiseerde ik een parkeerplan met ultra kortparkeren 30 minuten met controle dat zowel klanten als handelaars ten goede kwam. Ook de Berlaarbon werd ingevoerd als lokaal betaalmiddel. Daarnaast startte ik samen met de provincie een traject rond leegstaande handelspanden, wat leidde tot de afbakening van het winkelkerngebied.

Op het gebied van jeugd en gezin lagen de prioriteiten bij buitenschoolse kinderopvang en het Berlaarse speelplein. De kinderopvang werd uitgebreid en hervormd, en er kwam een nieuwe vestiging in de school De Stap. Het speelplein Kriebels kreeg vernieuwde lokalen en speeltuigen. Ik legde ook de basis voor een ‘Huis van het Kind‘, dat in 2018 werd afgerond.

Een van mijn leukste projecten was de oprichting van jeugdhuis “den bokal” samen met enthousiaste jongeren uit Berlaar. Hierbij wil ik hen bedanken voor hun ondernemingsgeest.

Legislatuur 2018 – 2024

In deze legislatuur zijn mijn vakgebieden lokale economie, landbouw, milieu, duurzaamheid, ICT, digitalisatie en dierenwelzijn en dat sinds 2020.

Binnen het bestuur is vooral het dagelijks bestuur en de wekelijkste schepencolleges een belangrijke rol van een schepen.

De beslissingen worden steeds collegiaal genomen , dus met het ganse college tezamen.

Binnen lokale economie ondersteunen we de lokale handelaars met acties als weekend van de klant,gelukbox” actie waar de klanten van de Berlaarse handelaars hun aankopen kunnen terugwinnen in de vorm van berlaarbons die dan weer bij de plaatselijke handelaars kunnen opgekocht worden. Ook de lokale wekelijkse markt wordt ondersteunt door acties zoals “ maand van de markt”, halloweenmarkt en onze jaarlijkse feestmarkten met tal van attracties zoals de kerstman en de paashaas of optreden artiesten die de markt aantrekkelijk moeten maken.

Een zeer belangrijk project , wat al jaren loopt, is de KMO zone “De Hutten“. Eindelijk zijn we nu in de fase gekomen van de aanleg van de wegenis en de toekenning van de percelen. Het bijkomende ronde punt is in aanbouw. Hier zullen menige Berlaarse ondernemers zich kunnen vestigen om hun bedrijf uit te bouwen voor de toekomst. De regie is in handen van intercommunale Igemo.

Een mooi project dat niet kon gerealiseerd worden is de heraanleg van de Markt. De handelaars rond de Markt hebben door herhaaldelijke bezwaren dit project tegengehouden. Hun standpunt dat er te weinig parkings zijn klopt helemaal niet. Er zijn een 45 tal extra plaatsen dan er ooit op de markt geweest zijn, door de bijkomende parking van 93 wagens achter het gemeentehuis, ook voor langparkeerders.

Dit is op wandelafstand van de Markt.

De aankoop van de site “Steylaerts” geeft nog een bijkomende zekerheid van nog eens 50 parkings extra aan de kant van de kerk. Er zijn dus meer dan 80 parkings meer rond de Markt dan voor de aanpassing van de kerk en Marktomgeving.

Dat klanten te ver te voet moeten gaan is onwaar en voor mij een zwak argument. Voor de winkels op de Markt spreken we over maximum 100m, meestal maar een 50m. Mensen die slecht te been zijn kunnen perfect voor de deur worden afgezet en in vele gevallen zal de wagen daar ook kunnen geplaatst worden.

Naar duurzaamheid hebben we een zonnepanelenproject gerealiseerd op het dak van ons gemeentelijk magazijn. 300 zonnepanelen zorgen voor 100MWh/j  elektriciteitsproductie die zal gedeeld worden over de gemeentelijke gebouwen. Ook de elektrische dienstvoertuigen voor de technische dienst  die recent werden aangekocht zullen allemaal vlot kunnen laden.

Op milieu vlak is er veel gebeurt! We zijn er in geslaagd om méér dan 12.000  bomen te planten in Berlaar de afgelopen 6 jaar. 

We hebben het Ebroekpark ontwikkeld en ook onze hondenlosloopweide. Dit mooi natuurgebiedje is gecreëerd in relatief nat gebied wat voor landbouw weinig bruikbaar was. Geen HAG (herbevestigde agrarische gebieden) gebruiken dat nog in actief landbouwgebruik is, is één van de standpunten die ook door de landbouwraad werd geadviseerd.

Ook de invoering van de papiercontainers werd samen met Ivarem gerealiseerd als pilootgemeente.

Op vlak van dierenwelzijn ben ik voor Berlaar actief bestuurder , ondervoorzitter, binnen de Dierenbescherming Mechelen. Ook het zwerfkattenproject ondersteunen we in Berlaar met vrijwilligers. Zij zorgen voor het beheersen van een wildgroei aan zwerfkatten met steun van de gemeente. We kunnen hier ook beroep doen op de dierenbescherming.

We ontwikkelden samen met Pidpa en de provincie een “hemelwater en droogteplan” wat een leidraad zal zijn voor de toekomstige maatregelen tegen wateroverlast.

Ook een eigen groenvisie is een belangrijk instrument bij toekenning van vergunningen.

Naar duurzaamheid toe onderschreven we het “burgemeestersconvenant 2030” Dit Europees plan helpt ons om de Co2 uitstoot te verminderen tegen 2030. Dit kan door het nemen van belangrijke beslissingen om de uitstoot te verminderen in de gemeentelijke gebouwen. Ook sensibilisering van de bewoners is hier een onderdeel van.

Er werden ook steunmaatregelen genomen voor renovatie van woningen en het onderzoeken van warmteverliezen in diverse wijken.

Op vlak van ICT en digitalisatie werden er grote stappen gezet. Er werden verschillende procedures herwerkt zodat deze digitaal verlopen en daardoor meer efficiënt verlopen. Er werd een tool ontwikkeld om op een gemakkelijke manier diverse meldingen en klachten door te geven die dan door de betrokken diensten direct ontvangen worden, opgevolgd en afgewerkt. Het aanvragen van diverse attesten werd geautomatiseerd zodat een afspraak op het gemeentehuis vaak niet noodzakelijk meer is. Ook in de cyberveiligheid is er zwaar geïnvesteerd om de communicaties veilig te laten verlopen. Het thuiswerk , wat tijdens de coronacrisis werd ingesteld ,door het personeel verloopt volledig beveiligd zodat geen gevoelige informatie kan opgepikt worden via het internet.